Rola witaminy E w ciąży – co warto o niej wiedzieć?

Witaminy odgrywają ważną rolę w organizmie każdej kobiety. Są niezbędne dla wielu funkcji, w tym menstruacji, owulacji czy dojrzewania. Kobiety często decydują się na suplementację witamin, gdy planują ciążę. Te cenne składniki mogą regulować pracę narządów rozrodczych, ułatwiać zajście w ciążę, ale także zapewniać odpowiedni rozwój płodu. Jedną z ważniejszych witamin dla kobiety, która spodziewa się potomstwa, jest witamina E. Opisujemy w jaki sposób wpływa ona na zdrowie i jak prowadzić jej właściwą suplementację.

Cenna witamina E – podstawowe informacje

Witamina E (https://auraherbals.pl/leksykon/witamina-e/) została po raz pierwszy odkryta w 1922 roku. Stała się powszechnie znana jako silny przeciwutleniacz rozpuszczalny w tłuszczach. Istnieją różne doniesienia na temat ogólnych korzyści witaminy E dla zdrowia, ale przede wszystkim zauważa się fakt, że pomaga ona organizmowi tworzyć czerwone krwinki.

Wśród zalet tego cennego składnika wymienia się także utrzymanie dobrej kondycji skóry, wpływ na zdrowie oczu i wzmacnianie układu odpornościowego. Suplementacja witaminą E zmniejsza ryzyko powikłań ciąży związanych ze stresem oksydacyjnym. Często nazywa się ją również witaminą płodności – jej niedobór może prowadzić do ograniczenia wydzielania hormonu gonadotropowego, który ma wpływ na męskie plemniki.

Witamina E a ciąża – wpływ na rozwój płodu

Przyjmowanie witaminy E przyczynia się do budowy struktury komórek w całym organizmie małego człowieka. Ma także duże znaczenie dla prawidłowego rozwoju wzroku płodu, zwłaszcza w trzecim trymestrze ciąży. Ponadto badania wykazują, że dbanie o właściwy poziom spożycia witaminy E podczas ciąży zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia astmy i problemów z oddychaniem, zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego oraz ogranicza ryzyko przedwczesnego porodu. Zalecane dzienne spożycie witaminy E przez kobiety w ciąży wynosi ok. 13-15 mg.

Suplementacja witaminy E – odpowiednia dieta

Kobiety spodziewające się dziecka powinny przede wszystkim zadbać o zbilansowane żywienie. Zdrowa dieta dostarczy im wszystkich niezbędnych składników, w tym witaminę E. Znajduje się ona m.in. w orzechach włoskich, pestkach dyni, szpinaku, papryce, olejach roślinnych, ziarnach słonecznika czy maśle orzechowym. Dietę można również uzupełniać suplementami. Należy jednak sięgać po produkty, które wyróżniają się czystym, sprawdzonym składem. Na rynku nie brakuje kropel w 100% pokrywających dzienne zapotrzebowania na witaminę E. Pamiętajmy jednak, że przed zakupem suplementu, zwłaszcza w przypadku kobiet w ciąży, trzeba skonsultować się z lekarzem.