Placuszki z cukinii kwestia smaku – świetny pomysł na obiad bądź kolację

Chyba każdy z nas uwielbia placki. Najczęściej przyrządzamy te wykonane z ziemniaków. Jednak niezmiernie smaczne są także placuszki z cukinii kwestia smaku. Śmiało można powiedzieć, że jest to wersja zdrowsza placków. Wiemy doskonale, że cukinia to warzywo o niezwykłych właściwościach.

Mnóstwo ciekawych przepisów

Jeśli chodzi o przepis na placki z cukinii kwestia smaku to w sieci znajdziemy ich mnóstwo. Warto przygotować placki z dodatkiem zdrowej gryczanej mąki. Można je także podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przygotowane w ten sposób placuszki są jak najbardziej fit i możemy nawet jadać je podczas bycia na diecie. Osoby, które lubią czosnek, powinny to warzywo również do nich dodać. Oczywiście nie jest to obowiązkowe. Czy wiesz, że placki z cukinii mogą mieć jedynie szesnaście kalorii? Naprawdę jest to bardzo mało.

Jeśli nie wiemy ile powinniśmy jeść dziennie kalorii czy też chcemy sprawdzać je na bieżąco, czy dostarczamy dawkę odpowiednią tłuszczy, białe i węglowodanów, to powinniśmy skorzystać z bardzo popularnych kalkulatorów, które dostępne są w sieci. Te sprytne kalkulatory wyliczą za nas dosłownie wszystko. Przejdźmy jednak do konkretu, a więc do przepisu.

Poznajmy przepis na to cudowne danie

Jeśli po przeczytaniu powyższego nadeszła nas ochota na to przepyszne danie, to świetnie trafiliśmy. Właśnie poznamy sprawdzony oraz przepyszny przepis na tą potrawę.

Zacznijmy od składników, a więc od tego wszystkiego czego będziemy potrzebować do wykonania placuszków. Potrzebować będzie trzech łyżek mąki gryczanej, jednego jajka, pięćdziesiąt gram cebuli, ząbek czosnku, jedną cukinię oraz sól i pieprz.

Jak placuszki przygotować? Oczywiście zaczynamy od starcia cukinii. Koniecznie wybierzmy duże oczka. Cebulę zetrzyjmy z kolei na tarce z małymi oczkami. W misce wymieszajmy dokładnie cukinię z jajkiem, cebulą, mąką gryczaną oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Całość doprawmy według siebie solą oraz pieprzem. Smażmy małe placuszki na patelni nieprzywierającej bez dodatku tłuszczu. Pamiętajmy, aby smażyć je na małym ogniu z każdej strony, aż do momentu gdy będą rumiane.

W tym momencie. Pozostaje nam już tylko życzyć smacznego i rozkoszować się tym genialnym smakiem. Jeśli zależy nam na jedzeniu dietetycznych potraw i jednocześnie zdrowych potraw, to powinniśmy wybrać właśnie te placki. Z placuszków ziemniaczanych raczej radzimy zrezygnować. Jest jednak tak, że jeśli raz spróbujemy placuszków z cukinii, to o placuszkach ziemniaczanych nie będziemy już chcieli nawet słyszeć. Świetna sprawa.