Olejek pichtowy – właściwości lecznicze oraz zastosowanie

Olejek pichtowy pozyskiwany jest z igieł i młodych pędów jodły syberyjskiej białokorej, której soki mają wysoką zawartość dobroczynnych związków organicznych. Drzewo rośnie wyłącznie na terenach Dalekiego Wschodu — na czystych, nieskażonych terenach Syberii, w Chinach oraz w Mongolii. To w 100% naturalnych kosmetyk, który wykorzystywany był już w w średniowieczu. Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne,przeciwzapalne i regenerujące stosowany jest zarówno zewnętrznie – na skórę jak i wewnętrznie.

Olejek pichtowy — właściwości lecznicze

Olejek pichtowy zawiera wyłącznie naturalne substancje, głównie lotne fitocydy oraz terpeny, takie jak kamfora. Te pierwsze, przede wszystkim octan bornylu, odpowiadają za działanie bakteriobójcze, grzybobójcze i antywirusowe olejku. Kamfora rozgrzewa, zwiększa ukrwienie skóry, łagodzi bóle i wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Dlatego olejek pichtowy tak świetnie sprawdza się w leczeniu i pielęgnacji skóry:

  • zapobiega powstawaniu wyprysków i leczy stany zapalne, dzięki czemu świetnie uzupełni pielęgnację cery tłustej, trądzikowej oraz z zaskórnikami;
  • wspomaga leczenie opryszczek, liszajów czy nawet łuszczycy;
  • tonizuje i regeneruje skórę, przywraca jej elastyczność i niweluje obrzęki;
  • jest naturalnym antyoksydantem — zapobiega działaniu wolnych rodników, które przyśpieszają proces starzenia skóry, więc może być także wykorzystywany w kuracji anti-age i przeciwzmarszczkowej;
  • zapobiega wypadaniu włosów i wspomaga leczenie łupieżu.

Olejek z jodły syberyjskiej jest również świetnym naturalnym lekarstwem, które można przyjmować wewnętrznie. Pomaga w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, a także zapobiega i wspomaga leczenie przeziębień, kataru, kaszlu, anginy oraz grypy.

Wykorzystuje się go także w walce z chorobami reumatycznymi, dolegliwościami kręgosłupa, bólami mięśni i stawów. Z powodzeniem może być wykorzystywany do aromaterapii, ponieważ jego zapach działa relaksacyjnie i uspokajająco.

Olejek pichtowy — zastosowanie

Olejek Pichtowy na Trądzik - Trądzik | Wygraj z Trądzikiem!
Olejek pichtowy

Kuracja przeciwstarzeniowa

Kilka kropel olejku zmieszaj z ulubionym naturalnym olejem lub kremem i wsmaruj w twarz, szyję oraz dekolt. Skóra będzie wygładzona i zdrowo zarumieniona, a systematyczne stosowanie zapobiegnie powstawaniu zmarszczek oraz utracie jędrności skóry.

Sposób na zaskórniki

Kilka kropel olejku zmieszaj z łyżeczką oleju ze słodkich migdałów (lub innym o działaniu nawilżającym i łagodzącym) i nałóż na wacik. Umytą twarz przecieraj wacikiem, skupiając się głównie obszarach opanowanych przez zaskórniki. Tym sposobem pory oczyszczą się – na waciku powinnaś zauważyć „wyciągnięte” przez olejek zanieczyszczenia.

Pielęgnacja skóry głowy

Jeśli masz problemy z łupieżem, nadmiernym przetłuszczaniem skóry lub wypadaniem włosów 2 razy w tygodniu dodaj 2-3 krople olejku do szamponu.

Ważne: ze względu na intensywne działanie olejku pichtowego, jego stosowanie na skórę może powodować podrażnienia. Dlatego przed rozpoczęciem stosowania rozetrzyj jedną kroplę na skórze przedramienia i odczekaj 24 godziny. Jeśli w tym czasie pojawi się zaczerwienienie lub podrażnienie zrezygnuj z wykorzystania olejku do pielęgnacji.

Olejek pichtowy — cena

Olejek pichtowy można kupić w każdej aptece. Cena to ok. 15 złotych za 50 mililitrów.

Olejek z jodły syberyjskiej ma bardzo intensywny zapach. Jego konsystencja jest bardzo rzadka, niemal wodnista. Olejek podlega rozkładowi pod wpływem działania promieni słonecznych i utlenia się po zetknięciu z powietrzem. Dlatego należy przechowywać go w ciemnej buteleczce w chłodnym miejscu, chronić przed wilgocią, a także dokładnie zakręcać po każdym użyciu.

Dodaj komentarz