Jak zrobić kotlety mielone kwestia smaku?

Pomimo, że mogłoby się wydawać, że kotlety mielone kwestia smaku to bardzo proste danie, to niestety sprawia nam sporo kłopotów. Najchętniej chcemy odtworzyć smak z dzieciństwa. Czy rzeczywiście jest to proste? O czym musimy pamiętać?

Wybór odpowiedniego mięsa

Jeśli chodzi o kotlety mielone kwestia smaku to bardzo ważny jest wybór odpowiedniego mięsa. Wybór mamy spory może to być mięso jagnięce, cielęce, drobiowe, wołowe czy też wieprzowe. Można również zacząć od mieszanki klasycznej wieprzowej i wołowej. Może to być mieszanka pięćdziesiąt na pięćdziesiąt czy też z przewagą któregoś z mięs. Można także pokombinować ze swoimi własnymi mieszankami. Pamiętajmy, że żonglowanie mięsami to tak naprawdę spory wpływ na końcowy smak. Najważniejsze jest to, aby nie wybierać mięsa chudego, ponieważ mięso mielone potrzebuje tłuszczu. W innym wypadku będzie suche.

Oczywiście wiemy doskonale, że im mięso lepsze oraz z pewniejszego źródła, tym powinno być smaczniejsze. Najlepiej samemu mielić mięso, ponieważ w takiej sytuacji wiemy, co trafia do niego. Warto na to zwrócić uwagę.

Jajka i przyprawy

Na pół kilo mięsa należy dodać jedno bądź też dwa jajka. Dzięki nim kotlety są o wiele bardziej pulchne oraz mięciutkie. Jeśli ich nie możemy dodać to użyjmy płatków owsianych, które wcześniej zalewamy gorącą wodą. Dzięki temu uda się skleić masę, ale nie jest to tak naprawdę konieczne

Pamiętajmy także o tak zwanej wielkiej czwórce. Jest to czosnek, cebula, papryczka chili oraz imbir. Te składniki podbijają smak mielonych kotletów. Czosnek oraz cebulę dodać można drobno posiekane, wcześniej podsmażone czy też surowe. Chili oraz imbir to dodatki, których powinniśmy użyć  jeśli zależy nam na uzyskaniu nieco orientalnej nucie.

Na sam koniec zajmiemy się ziołami oraz przyprawami, które w rzeczywistości są tematem rzeką. Kiedyś używało się do kotletów mielonych jedynie majeranku. Obecnie jest do kotletów mielonych klasycznych dodaje się także chętnie paprykę ostrą oraz słonką, czosnek niedźwiedzi, czosnek tradycyjny, koperek, lubczyk, pietruszkę, kurkumę czy też kminek. W bardziej nowoczesnej wersji dodać można miętę posiekaną, tymianek, rozmaryn, bazylię, estragon, kolendrę czy też oregano. Zioła te zmieniają całkiem oblicze kotletów mielonych. Jeśli zamierzamy uzyskać smak orientalny, to koniecznie wypróbujmy kmin rzymski, przyprawę pięciu smaków, sproszkowaną kolendrę, curry czy też przyprawę libańską – dodatki te nie pozostawią obojętnym nikogo.

Na pewno będziemy oczarowani uzyskanym smakiem i będziemy powracać do niego niezmiernie często.