Hummus kwestia smaku – dlaczego warto go jeść?

Hummus kwestia smaku jest bardzo popularna w kuchni kaukaskiej oraz arabskiej. Jest to pasta, która pomimo swojego prostego składu, który oparty jest w dużej mierze na maśle sezamowym oraz ciecierzycy stanowi źródło wręcz znakomite witamin oraz także cennych składników. Jakie odżywcze właściwości ma humus? Z czym powinniśmy go jeść?

Odżywcze wartości hummusu

Składnikiem podstawowym hummusu jest ciecierzyca. Jest ona znakomitym źródłem białka pełnowartościowego. Dzięki temu wszelkie produkty na bazie właśnie ciecierzycy są propozycją idealną dla wegan oraz dla wegetarian. Poza tym hummus jest bardzo bogaty w witaminę B6 czy też błonnik pokarmowy. Może także zawierać mangan, żelazo czy też kwas foliowy. Bardzo ważne są także kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega-3, które przyczyniają się w dużej mierze do obniżenia w naszym organizmie cholesterolu. Bez obaw możemy hummus kwestia smaku spożywać, gdy jesteśmy diabetykami. Wszystko za sprawą bardzo niskiemu glikemicznemu indeksowi. Hummus to produkt roślinny, bez glutaminianu sodu oraz także konserwantów w składzie.

Z czym najlepiej jadać hummus?

Tak naprawdę to przepisów na hummus oraz na to jak go jeść jest niezmiernie dużo. Jest to pasta, która smakuje doskonale z pieczywem, zarówno chodzi o pieczywo chrupkie, wafle ryżowe oraz oczywiście pieczywo tradycyjne. Świetnie się również sprawdza jako dip dodawany do przekąsek czy też do ryb. Jeśli chodzi o ryby to smakuje tak samo dobrze z rybami w wersji smażonej, pieczonej, jak i także gotowanej.

Jakie potrawy z hummusem mogą nas zaskoczyć?

Czy wiesz z czym jeść hummus? W zasadzie jest to pasta na tyle uniwersalna, że z dużym powodzeniem możemy dodawać ją do wielu dań. A z czym najlepiej smakuje? Na pewno na pierwszym miejscu są placki ziemniaczane. Dodatek wędzonego łososia oraz hummusu sprawi, że ta polska tradycyjna potrawa nabierze smaku całkiem nowego.

Kolejną propozycją są szaszłyki. Marynujemy je w zalewie z hummusu oraz soku z limonki. Dzięki temu zyskują wyjątkową nutę cytrusową. Następna propozycja to tortilla. Placki przed zawinięciem należy posmarować hummusem oraz dodać odrobinkę chili. Dzięki temu danie nabierze smaku pikantnego. Końcową propozycją jest sałatka. Do połączenia kurczaka, rukoli, fety, granatu oraz suszonych pomidorów, dodać warto hummus, który w tym wypadku będzie pełnić świetną rolę sosu.

Jak widzimy możliwości jest sporo. Każdy z nas znajdzie coś idealnego dla siebie. Inspiracji powinniśmy poszukać w sieci. Hummus to ostatnimi czasy potrawa niezmiernie popularna.