Folie do żywności są użytecznym sposobem pakowania pożywienia. Mimo, że część z nich jest bezpieczna w użytkowaniu w kontekście zdrowia człowieka, to po zużyciu stanowią problematyczny odpad, który nie jest przyjazny dla środowiska. Niektóre plastiki rozkładają się w glebie przez setki lat, a niepozorny kawałek folii spożywczej z pewnością przetrwa nasze czasy, skutecznie zanieczyszczając przestrzeń. Istnieją znacznie bardziej zrównoważone rozwiązania, dzięki którym przechowywanie żywności będzie ekologiczne. Przykład? Woskowijki, czyli biodegradowalne opakowania wytworzone z neutralnych środowiskowo składników.
Czym tak naprawdę są woskowijki?
Woskowijki stanowią ekologiczną alternatywę dla dobrze znanych woreczków foliowych. W Polsce nie są zbyt popularnym rozwiązanie ze względu na wciąż jeszcze istniejące przywiązanie do użytkowania tradycyjnych foliówek. W krajach zachodnich trend używania woskowijek jest znacznie bardziej zauważalny, a moda na ich wykorzystanie przywędrowała już do naszego kraju. Można się zatem spodziewać, że biodegradowalne woreczki już niedługo podbiją serca Polaków i staną się bezpieczniejszym substytutem dla niekorzystnych środowiskowo jednorazowych worków do żywności. Woskowijki są naturalnym opakowaniem wielokrotnego użytku. Mogą być użyte, następnie wyczyszczone i umyte, by skorzystać z nich ponownie. Miarą ich użyteczności jest ich stan – jeśli woskowijka zaczyna tracić swoje właściwości, można ją po prostu wyrzucić – stanowi w pełni biodegradowalny odpad, który jest neutralny środowiskowo.
Woskowijki – cena przystępna dla każdego – Novopole.eu
Z czego składają się woskowijki?
To element do pakowania różnego rodzaju żywności wykonany z naturalnych składników biodegradowalnych. Podstawę woskowijek stanowi materiał bawełniany, który jest w pełni bezpiecznym i ekologicznym składnikiem produktu. Woskowijkę w toku produkcji nasącza się woskowiną pszczelą, stąd jej charakterystyczna nazwa, oraz dodatkami żywicznymi i olejowymi. W wegańskich alternatywach nie stosuje się wosku pszczelego, lecz inne alternatywy, przy produkcji których nie wykorzystuje się pracy zwierząt.
Woskowijki nadają się do przechowywania żywności z kilku najważniejszych powodów:
- są nieprzyjaznym środowiskiem dla mikrobów,
- działają antyseptycznie i odkażająco,
- szczelnie zabezpieczają żywność przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych,
- niejako „konserwują” pokarm, przedłużając jego trwałość,
- są bezpieczne, gdyż nie uwalniają do żywności szkodliwych składników,
- mogą być wykorzystywane do owijania różnych typów żywności: od kanapek, przez desery, skończywszy na mięsach i warzywach.
Jakie są rodzaje woskowijek do użytku spożywczego?
Mimo, że woskowijki nie są w Polsce jeszcze tak popularne, jak w krajach Europy Zachodniej, to już na rynku zaczynają pojawiać się różne typy ekologicznych opakowań z zawartością wosku pszczelego. Dobrym sposobem na uzyskanie w pełni wartościowego i zweryfikowanego produktu jest zakupienie go od lokalnych firm pszczelarskich. Wspieramy tym samym nie tylko środowisko naturalne, ale przyczyniamy się również do finansowego wsparcia małych przedsiębiorstw. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów woskowijek. Pierwszym rozróżnieniem jest kwestia udziału wosku pszczelego w ich składzie – tak jak wskazaliśmy wcześniej, istnieją tradycyjne woskowijki oraz woskowijki wegańskie. Drugie rozróżnienie to rozmiar opakowania. Największe z nich przeznaczone są do przechowywania pieczywa, mięs czy serów. Nieco mniejsze egzemplarze sprawdzą się w kontekście owijania pokrojonych warzyw, kanapek czy owoców.
Jak rozpocząć przygodę z wosko-owijaniem?
Woskowijki zapakowane są w tekturowe lub papierowe pudełeczka. W opakowaniu znajdziemy zwykle parę sztuk woskowijek, co starczy na kilka tygodni ich bezpiecznego użytkowania. Ubrudzoną woskowijkę można bezpiecznie umyć pod strumieniem ciepłej wody. Początki użytkowania woskowijek mogą być różne – niektórym osobom ciężko przyzwyczaić się do tego, że są one nieco sztywne i nie okalają żywności w taki sam sposób, jak zwykłe foliówki. Wystarczy jednak przez kilka sekund potrzymać woskowijkę w rękach, aby pod wpływem temperatury stała się elastyczna i gotowa do użycia. Po zapakowaniu w nią żywności woskowijka na nowo zastyga, stanowiąc fizyczną barierę przed wilgocią i czynnikami zewnętrznymi. Zabezpieczają także pokarm przed uszkodzeniem, np. w wyniku upuszczenia woskowijki na ziemię. Wosk z bawełną niejako amortyzują wstrząsy, dzięki czemu żywność jest bezpieczniejsza, niż w innych formach przechowywania.
Podsumowanie
Woskowijki posiadają szereg zalet użytkowych, począwszy od ich ekologicznej specyfiki, skończywszy na wielu zaletach funkcjonalnych. Stanowią znakomitą barierę dla drobnoustrojów, a dodatek wosku pszczelego sprawia, że produkt ma właściwości antybakteryjne. Woskowijki są bezpieczną i w pełni ekologiczną alternatywą dla plastikowych woreczków foliowych, które niezwykle negatywnie wpływają na kształt środowiska naturalnego. Warto zatem skorzystać z naturalnej opcji przechowywania żywności – wyjdzie nam to na zdrowie.