Co zrobić żeby masa cukrowa nie pękała? Praktyczne porady obchodzenia się z masą cukrową.

Masę cukrową nazywa się inaczej fondantem lub lukrem plastycznym. Jest ona zrobiona z żelatyny, glukozy i cukru pudru. Najczęstsze zastosowanie masy cukrowej to dekoracja tortów i innych wyrobów cukierniczych. Tort to często kluczowy punkt programu na najbardziej eleganckich przyjęciach, więc musi wyglądać zjawiskowo.

Skąd wziąć masę cukrową?

Masę cukrową można samodzielnie zrobić w domu, ale także kupić gotowe produkty w sklepie. Różnią się one pojemnością — nie w każdym przypadku potrzebna jest taka sama ilość fondantu. Wiadomo, że cukiernik będzie potrzebował więcej produktu, żeby sobie poradzić z zapotrzebowaniem na ciasta, niż gospodyni domowa.

Inną cechą masy, na którą trzeba zwrócić przy wyborze jest jej barwa. Sklep cukierniczy Sugar Craft oferuje lukier cukierniczy w różnych wariantach kolorystycznych: białym, czarnym, czerwonym, lila, niebieskim, różowym, zielonym i żółtym. W zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać, można postawić na konkretny produkt lub kupić kilka różnych, aby stworzyć bardziej wyrafinowaną kompozycję. Oprócz tego w sprzedaży znajduje się specjalna masa cukrowa do figurek.

Do czego wykorzystać masę cukrową?

Masa cukrowa przeznaczona jest przede wszystkim do dekoracji tortów, ciast i innych wyrobów cukierniczych. Pokrywa się nią przeważnie cały wypiek. Alternatywną jest umieszczenie na powierzchni specjalnych figurek. Dowolność przy przystrajaniu jest pełna. Można postawić na cukrowe kwiaty albo postaci z bajek — motyw zależy tylko od tego, co podpowiada wyobraźnia. Dekoracje te nie są w pełni jadalne (ze względu na bardzo słodki smak), ale za to świetnie się prezentują. Wykorzystanie masy cukrowej do tworzenia figurek jest idealnym sposobem na urozmaicenie ważnej uroczystości, na przykład przyjęcia weselnego, czy urodzin malucha.

Pokrywanie tortu masą cukrową to zadanie wymagające ogromnej delikatności. Ze względu na to, że fondant jest gęsty, trzeba tę warstwę bardzo dokładnie docisnąć do ciasta, aby odpowiednio przylegała. Nie można sobie pozwolić na to, aby na powierzchni ciasta powstały nieestetyczne fałdki, albo co gorsza, żeby lukier popękał. Nieprecyzyjna faktura wygląda źle szczególnie na tortach, które pojawiają się na najbardziej eleganckich przyjęciach, na których zawsze dba się o to, aby wszystko prezentowało się idealne.

Co zrobić, aby masa cukrowa nie pękała?

Pęknięcia mogą zepsuć cały efekt, który miał powstać przy użyciu masy cukrowej. Brak precyzji w tym wypadku powoduje, że cały wysiłek idzie na marne. Jeśli podczas tworzenia dekoracji powstają nieestetyczne szczeliny, oznacza to, że prawdopodobnie warstwa lukru jest zbyt cienka lub masa jest za sucha.

Aby zwiększyć elastyczność fondantu i poprawić jego przyleganie do ciasta można poradzić sobie ugniatając go ponownie wraz z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego. W ten sposób stanie się ona bardziej podatna na formowanie w dowolne kształty i przestanie pękać. Masa cukrowa prezentuje się pięknie, pod warunkiem że jest dobrze nałożona na tort.