Deska serów i wędlin, czyli które włoskie przysmaki powinny się na niej znaleźć?

Deska z serami to elegancki sposób na podanie szybkich przekąsek. Świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Bez względu na to czy jest to przyjęcie rodzinne, czy spotkanie ze znajomymi deska serów i wędlin to prawdziwy hit! Znajdują się na niej różnorodne przekąski, dzięki czemu każdy wybierze dla siebie to, co najbardziej mu odpowiada. Które sery wyróżniają się oryginalnym smakiem i aromatem? Jakie sery warto wybrać?

Dlaczego tak chętnie sięgamy po przekąski?

Przekąski to przysmaki, które cieszą się sporym uznaniem podczas różnego rodzaju imprez i uroczystości. Zazwyczaj pięknie się prezentują, są podane z największą starannością, a ich największą zaletą jest to, że są niewielkich rozmiarów i tym samym stanowią świetną, szybką przegryzkę. Dlatego też zajadamy się nimi bez wyrzutów sumienia. Od pewnego czasu podczas spotkań towarzyskich króluje wyjątkowo prosta w przygotowaniu deska serów i wędlin podawana wraz z dobrym czerwonym winem. Takie połączenie brzmi jak kwintesencja wybornego smaku. Jednak, połączenie to będzie zgrane pod warunkiem, że na desce zaserwowane zostaną najlepszej jakości włoskie sery i dojrzewające wędliny oraz odpowiednio dopasowane wino. 

Parmezan, Pecorino Romano i Camembert, czyli co położyć na desce z przekąskami?

Przygotowując deskę z przysmakami, warto położyć na niej różnego rodzaju sery twarde np. włoski parmezan, pecorino Romano, czy Grana Padano. Obok takich przysmaków mogą znaleźć się także sery półtwarde takie jak cheddar oraz pleśniowe np. Camembert, czy Brie. To, co znajdzie się na desce, zależy tylko od Ciebie. Wybór jest całkiem spory i pamiętaj, że nic Cię nie ogranicza. Możesz zaszaleć i zrobić serowy miszmasz! Na desce śmiało mogą pojawić się sery włoskie, polskie, greckie czy francuskie, posiadające kremową lub twardą strukturę. Wyprodukowane z mleka koziego, krowiego lub owczego, z dodatkami w postaci pistacji, nduji oraz peperoncino. W towarzystwie serów mogą znaleźć się również różnego rodzaju orzechy, krakersy, winogrona, kawałki jabłek, pieczywo oraz wyborne wędliny takie jak np. salami, prosciutto crudo lub chorizo. Dopasuj produkty według swojego uznania.

Deska serów i wino – czyli jak stworzyć zgraną parę

Wino to świetny element, który podkreśla smak przekąsek znajdujących się na desce serów i wędlin. Co warto wiedzieć, zanim otworzysz butelkę wina? Na co zwrócić uwagę, aby uzyskać idealne połączenie smakowe? Oto kilka cennych uwag. Najbezpieczniej wybrać czerwone wino, które świetnie skomponuje się z każdym gatunkiem sera. Wina wytrawne bardziej pasują do serów o intensywnym, wyrazistym smaku, z kolei te lekkie zgrany duet tworzą z serami miękkimi i łagodnymi. Dlatego też parmezan i sery włoskie długo dojrzewające warto podać z czerwonym winem wytrawnym, mozzarellę z winem białym, a sery owcze np. oscypek ze słodkim winem. 

Przygotowanie deski serów wcale nie jest trudne, a z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Jeszcze bardziej spodoba im się wyborny smak znakomitych włoskich serów. Oryginalne włoskie produkty znajdziesz w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. Oprócz dobrze wszystkim znanych serów, w ofercie sklepu dostępne są również wyjątkowe artykuły, które ciężko znaleźć na sklepowych półkach.