Figi owoc – co powinniśmy o nich wiedzieć?

Figi owoc mogą się pochwalić wyjątkowymi odżywczymi wartościami. Cenione są szczególnie figi suszone, które są prawdziwą skarbnicą, która wzmacnia kości wapnia. Mają one go prawie tyle co cała szklanka mleka. Poza tym są także możliwie najlepszym źródłem błonnika pośród wszystkich owoców suszonych. Nie brakuje także w nich potasu, który obniża ciśnienie oraz magnezu, który zwalcza stres.

Co warto wiedzieć o figach?

Figi owoc posiadają naprawdę wyjątkowe odżywcze wartości. Szczególnie suszone figi są cenione. Odznaczają się one niezmiernie wysoką zawartością bardzo wielu ważnych pierwiastków dla funkcjonowania organizmy. Wspomagają dzięki temu pracę układu sercowego, naczyniowego, nerwowego, pokarmowego oraz hormonalnego.

Z kolei w niekonwencjonalnej medycynie figi w mleku gotowane uśmierzają znacznie ból gardła. Zaś odwar z liściu ususzonych używane używany jest jako środek przeciwko kaszlowi z przeziębieniem, a nawleka przygotowana ze spirytusu oraz liści łagodzi w astmie znacznie wszelkie duszności. Sok mleczny ma wpływ po zranieniu kory, a do tego przyspiesza gojenie się ran. Nasiona fig działają przeczyszczająco łagodnie. Poza tym odwar z listków młodych pity całkowicie na czczo zabije wszelkie pasożyty.

Wzmocnienie zębów oraz kości

Wśród wszystkich owoców, to tak naprawdę figi suszone odznaczają się możliwie największą zawartością składniki jakim się wapno. W stu gramach owoców suszonych mamy do czynienia z 162 miligramami wapna, który jest tak cenny dla kości. Jest to prawie tyle ile znajduje się w szklance mleka. W związku z powyższym figi suszone zapobiec mogą między innymi osteoporozie. Dlatego po figi sięgnąć powinny głównie osoby starsze, ale nie tylko. Sięgnąć po nie powinny także małe dzieci, kobiety po menopauzie, osoby z niedoborem witaminy D, osoby palące papierosy, prowadzące siedzący tryb życia czy też osoby, które nadużywają alkoholu.

Wspomaganie pracy jelit

Figi suszone są tak naprawdę możliwie najlepszym źródłem błonnika pośród wszystkich owoców suszonych. Tak naprawdę to w 100 gramach znajduje się prawie dziesięć gram substancji dobroczynnej. Błonnik pobudza pracę jelit, w związku z powyższym jest lekiem skutecznym na zaparcia. Dzięki błonnikami nie tylko można uregulować pracę swojego pokarmowego układu, ale także się uchronić przed schorzeniami poważnymi jelita grubego, w tym przed samym nowotworem jelita grubego.

Naprawdę warto stawiać na figi. Są to wspaniałe owoce, które mogą poprawić stan naszego organizmu. Pewnie nie zdawaliśmy sobie z tego nawet sprawy.