Żeberka kwestia smaku – palce lizać

Czy jesteś fanem delikatnego oraz rozpływającego się w ustach mięsa? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj przepis żeberka kwestia smaku. Z każdym oderwaniem żeberka będziemy mieli do czynienia z delikatnością oraz kruchością. Nie sposób jest zliczyć amatorów tej potrawy. Żeberka dobrze przyrządzone oraz zmacerowane to rozkosz aromatu oraz oczywiście smaku.

Troszkę historii

Zanim na kuli ziemskiej pojawili się ludzie, to żeberka były doceniane przez dinozaurów. Szczególnie T-Rex był amatorem tego specjału. Miłośników tych smakowitości jest całe mnóstwo. Ich zaletą niewątpliwość jest możliwość przyrządzenia na dosłownie setki sposobów. Wszystko jest po prostu kwestią smaku, fantazji oraz także zasobności wszelkich dodatków. Dzięki żeberkom poczuć się możemy jak pierwotny człowiek. Możemy śmiało jeść je rękoma. Nie od dzisiaj wiemy, że nie ma niczego lepszego niż oblizywanie palców po biesiadowaniu zakończonym.

Czy łatwo jest przygotować żeberka?

Niektórzy z nas uważają, że przygotowanie żeberek jest nie lada wyzwaniem. Jednak okazuje się, że nic bardziej mylnego. Jedyne czego potrzebujemy to dobrego przepisu. Taki to niebywale żeberka kwestia smaku. Od razu mówimy sobie także o rezerwacji odpowiedniej ilości czasu. Delikatność, kruchość oraz miękkość są wynikiem bardzo długiego leżakowania w marynacie oraz także długich godzin, które spędzają w piecu. Jeśli nam zależy na szczególnym aromacie oraz smaku, a poza tym na oszczędności kalorii, to nie możemy zapomnieć o specjalnych torebkach do pieczenia. Znajdziemy je dosłownie w każdym sklepie. Pieczenie w niej nie wymaga w żadnym wypadku dodawania tłuszczu. Żeberka się pieką w sosie własnym. Dzięki temu są zdrowsze oraz niskokaloryczne. Poza tym zachowują swój aromat naturalny oraz nie tracą w żadnym wypadku odżywczych substancji. Bardzo ważne jest to, że dzięki używaniu torebek do pieczenia nie brudzimy całego kuchennego blatu, wielu łyżek czy też kilku misek.

Bardzo ważny jest także wybór żeberek w sklepie. Musimy zwrócić uwagę na to, aby miały relatywnie mało tłuszczu oraz aby były w kolorze jasne. Jeśli mamy możliwość, to obejrzyjmy dokładnie mięso oraz sprawdźmy czy kości oby na pewno nie są za grube. Przed zmacerowaniem, umyjmy porządnie mięso i koniecznie osuszmy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na kawałki, co każdą kosteczkę. Całość włóżmy do torebki do pieczenia oraz zasypmy mieszanką przypraw. Porządnie wszystko wymieszajmy i potrząśmy jednocześnie rolując torebkę. Następnie włóżmy do lodówki na dosłownie kilka godzin. Najlepiej jednak jeśli będzie to cała noc. Na koniec należy je piec jak w przepisie. Żeberka smakują naprawdę wybornie z sałatą zieloną, pomidorem oraz z pysznościami witaminowymi czy też ziemniakami zapiekanymi z kminkiem.

Dodaj komentarz