W dzisiejszych czasach brakuje nam czasu na wszystkie nasze obowiązki. Co dopiero na przygotowanie ciekawych i smacznych posiłków. Naprawdę kończą nam się pomysły. Jednak na pewno w sieci zawsze coś ciekawego znajdziemy. Poszukując inspiracji na pewno natkniemy się na potrawę jaką jest zapiekanka ziemniaczana kwestia smaku.
Czego będziemy potrzebować?
Okazuje się, że zapiekanka ziemniaczana kwestia smaku jest bardzo łatwa w wykonaniu. Przepis naprawdę jest niezmiernie prosty. Zapiekanka jest przygotowywana w zasadzie z samych ziemniaków. Według swojego własnego uznania możemy ją wzbogacić o inne popularne dodatki. Może to być chociażby starty żółty ser, który dodajemy pod koniec pieczenia, cebulę, boczek marchewkę czy też inne warzywo. W takiej formie klasycznej stanowić może danie samodzielne z dodatkiem chociażby sałatki bądź też jako dodatek, który świetnie pasuje do mięs.
Zanim weźmiemy się za gotowanie, to powinniśmy zrobić zakupy. Musimy dowiedzieć się czego będziemy potrzebować. Potrzebować będziemy 800 gram ziemniaków, dwa ząbki czosnku, 200 gram słodkiej i płynnej śmietany 30%, 250 mililitrów mleka, jedną łyżeczkę rosołu, sól, gałka muszkatołowa, pieprz, troszkę masła oraz margarynę do posmarowania formy.
Jak przygotować zapiekankę?
Za momencik przekonamy się, że przygotowanie ziemniaczanej zapiekanki jest niezwykle proste. W pierwszej kolejności obieramy kartofle oraz je myjemy. Następnie kroimy w cieniutkie plasterki. W drugim kroku obieramy czosnek oraz przeciskamy przez prasę.
Zapiekankę przygotowujemy w naczyniu żaroodpornym, które należy wysmarować masłem oraz czosnkiem. W formie układamy warstwami wszystkie plasterki ziemniaków. Każdą z warstw solimy.
Następnie mleka, śmietanę pieprz, rosół oraz gałkę muszkatołową należy wymieszać oraz zalać mieszanką tą ziemniaki. Na wierzchy rozkładamy wiórki z masła. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym przez około 40-60 minut. Wybrać należy temperaturę 180 stopniu Celsjusza. Koniecznie po 40 minutach sprawdźmy jakie są ziemniaki. W zależności od piekarnika ziemniaki już mogą być miękkie. Oczywiście zapiekankę podajemy na ciepło.
Czy jest coś o czym powinniśmy pamiętać? Na pewno jeśli nie przepadamy za czosnkiem, to możemy pominąć go lub też dać jedynie jeden ząbek. Nie bójmy się eksperymentować. Możemy w zasadzie do zapiekanki dodawać co tylko lubimy oraz na co mamy w danym dniu ochotę. W zapiekance ziemniaczanej może przemycić swoim dzieciom warzywa, za którymi nie przepadają. Nie ma niczego prostszego. Doceńmy to.