Tapioka – gdzie kupić i jak wykorzystać w kuchni?

Tapioka to kasza wyrabiana z egzotycznej rośliny o nazwie maniok. W Polsce nie jest popularna, ale warto na stałe wprowadzić ją do swojego jadłospisu, ponieważ w jej skład wchodzi szereg wartościowych składników. Poniżej znajdziesz wszystkie najważniejsze informacje: tapioka – gdzie kupić i jak ją wykorzystać w kuchni.

Tapioka — właściwości

Tapioka jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, m.in. wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, sód, witaminę B6, tiaminę oraz kwas foliowy. Jest także źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które uznawane są za najbardziej wartościowe. Kasza wyrabiana z manioka będzie idealna dla alergików, ponieważ nie wywołuje uczuleń i nie zawiera glutenu. Jest idealna dla osób zmagających się z celiakią.

Ponieważ jest lekkostrawna, poleca się ją dzieciom, osobom starszym, a także mającym problemy z żołądkiem. Jeśli męczy Cię niestrawność lub zatrucie pokarmowe, masz zespół jelita drażliwego lub wykryto u ciebie wrzody, koniecznie kup tapiokę. Ma ona bardzo dużo węglowodanów (składa się z nich w niemal 90%), więc będzie sycąca, a jednocześnie nie podrażni żołądka. Na jej bazie przygotowuje się również posiłki dla pacjentów będących w trakcie rekonwalescencji po zabiegu operacyjnym.

Tapioka w kuchni

Tapiokę można kupić w postaci mąki lub w formie kulek. Mąkę z tapioki można używać jak klasyczną mąkę pszenną, np. do zagęszczania zup czy sosów, wypieku ciast, chleba, panierowania, a nawet wyrobu pierogów. Jest idealną alternatywą dla osób uczulonych na gluten oraz dla wegetarian – dzięki swojemu składowi może w dużym stopniu pokryć zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze zawarte w jajkach, mięsie czy serach.

Kulki tapioki są doskonałe np. do deserów. Koniecznie wypróbuj pudding z tapioki z musem mango lub buble tea. Z pewnością się nie zawiedziesz.

Tapioka gdzie kupić

Tapioka uważana jest przez niektórych za produkt „egzotyczny” dlatego nie kupisz jej w popularnych sklepach. Najlepiej zamówić kaszę przez internet. Ceny mąki z tapioki wahają się w granicach 4-11 zł/ kg. Cena tapioki w granulkach to ok. 5-11 zł.