Mówi się o tym, że każdy szanujący się szef kuchni, kiedy odchodzi z danej restauracji, zawsze zabiera ze sobą swój komplet noży. Noże to bowiem jedne z najcenniejszych skarbów kucharza. Restauracyjne noże są doskonałej jakości i potrafią być prawdziwą, kuchenną pomocą.
Co wyjątkowego jest w prawdziwych nożach kuchennych i dlaczego warto je mieć? Zerknij na TGHome i wybierz noże do swojej kuchni.
Istotny jest materiał
Dlaczego istnieją noże za kilka tysięcy złotych, podczas gdy w mniej lub bardziej specjalistycznych sklepach możemy zapłacić za takie produkty wielokrotnie mniej? Niezwykle ważne są detale, które świadczą finalnie o jakości noży i ich skuteczności pracy w kuchni. Znaczenie ma przede wszystkim materiał, z jakiego nóż jest wykonany, bo do ich produkcji używa się specjalnych rodzajów stali. Liczy się również sposób, w jaki ten materiał został uformowany. Noże mają różne przeznaczenie i rzadko wyróżniają się uniwersalnością. Osobną kategorię tworzą również noże do krojenia mięs, czy też noże ze specjalnymi otworami, przy których tworzą się pęcherzyki powietrza. Dzięki nim żywność nie przylega do noża. Do tego dochodzi jeszcze budowa noża i jego zespolenie z rączką, która doskonale powinna leżeć w dłoni kucharza. Dobre noże mają także rękojeść pokrytą materiałem antypoślizgowym.
Odporność na korozję i specjalne technologie
Wysokiej jakości noże są dużo bardziej odporne na korozję. W procesie ich produkcji wykorzystuje się dodatkowo szereg technologii, z których część jest bardzo nowoczesna, a część pochodzi sprzed nawet kilkuset lat (np. niektóre procesy wykuwania noży). Dzięki temu powstają noże kuchenne o niezwykłej wytrzymałości, ale również ostrzach tak cienkich i skutecznych, że w kuchni służą wielokrotnie wygodniejszą pomocą, aniżeli standardowe noże, dostępne w niskich cenach.
Jakość przekłada się w dużej mierze na czas użytkowania. Profesjonalne noże służą przez długie lata i nie tracą przy tym ani odrobiny swojej funkcjonalności. W zestawieniu z kolejnymi profesjonalnymi akcesoriami, jakimi są deski do krojenia, czy bloki i etui do ich bezpiecznego przechowywania, możesz stworzyć zestaw, dzięki któremu Twoja praca w kuchni będzie o wiele wygodniejsza. Jakość w tym przypadku jest wartością bezcenną. Noże są bowiem podstawą podczas gotowania i wiele mogą ułatwić. Odpowiednio dobrane noże o takiej specyfice, mogą pozostać z kucharzem – zarówno profesjonalnym, jak i domowym miłośnikiem kuchni – przez całą jego karierę.