Rodzaje form do domowych wypieków

Rodzaje form do domowych wypieków

Uniwersalna forma do wypieków przydaje się w każdej kuchni. Przydaje się do wypieków ciast, ciasteczek, ale także przyrządzenia potraw mięsnych czy zapiekania warzyw. Dzięki zastosowaniu materiałów wysokiej jakości blachy do ciasta są łatwe w utrzymaniu czystości, higieniczne oraz bezpieczne dla zdrowia. Wyprodukowane z myślą o profesjonalistach, ale także o tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem, produkty spełnią oczekiwania i wymagania każdego. Występują w różnych kształtach i wielkościach, więc takie formy będą doskonale nadawały się do każdego rodzaju ciasta.

Foremki do ciastek, muffinek i innych słodkości to doskonały sposób, aby zadać szyku swoim wypiekom. Różnokształtne foremki silikonowe do przygotowania małych wypieków, jak też blachy metalowe do przyrządzenia pełnowymiarowego ciasta. Różnorodne kształty pozwalają na stworzenie rarytasów o efektownym wyglądzie. Ważne jest, aby znaleźć idealne formy do pieczenia ciasta według własnych indywidualnych potrzeb.

Blaszki do pieczenia ciast

Formy do pieczenia to podstawowy element, jaki przychodzi na myśl podczas domowego przyrządzania wypieków. Najbardziej popularne są tortownice. Choć nazwa nawiązuje do pieczenia tortów, to świetnie sprawdzają się podczas wypieku np. sernika czy szarlotki. W ostatnim czasie popularne są także małe foremki do ciast, które idealne sprawdzają się np. na małe torciki. Mogą występować także w fantazyjnych kształtach. Natomiast wąska, prostokątna blaszka idealnie sprawdzi się do wypieku keksu bądź pieczenia chleba. Popularne są także forma na tartę, czyli niskie, okrągłe foremki, najczęściej metalowe lub ceramiczne z karbowanym brzegiem. 

W świecie form do pieczenia ciast znajdziemy również ceramiczne formy do pieczenia ciast. Są trochę droższe, ale posłużą nam na długie lata. Najczęściej występujące formy ceramiczne to formy do pieczenia tarty. Są one bardzo trwałe, nie rdzewieją i nie odkształcają się. Dodatkową zaletą jest ich wygląd — bogactwo wzorów i kolorów sprawia, że pasują, aby serwować w nich od razu wypiek na stole. Foremki ceramiczne nagrzewają się nieco dłużej niż blaszane, więc wypiek w nich może się nieco wydłużyć w czasie.

Kto nie kocha słodkich, czkoladowych babeczek z cukrem pudrem? Formy do muffinek to świetny pomysł na wygodne rozłożenie babeczek. Bardzo popularne są formy na muffinki wykonane z sylikonu, który jest łatwego w przechowywaniu oraz odporny na wysokie temperatury, oraz klasyczne foremki na babeczki ze stali węglowej. Dostępne w przeróżnych kształtach, które przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szczególnie lubiane przez dzieci są formy do babeczek w kształcie serca lub foremki do mufinek z wizerunkiem postaci z bajek.

Formy silikonowe są bardzo uniwersalne, ponieważ mogą być używane do wypieków w piekarniku, podgrzewania w mikrofalówce czy mrożenia deserów w zamrażarce. Jest to możliwe z uwagi na odporność silikonu zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury (najczęściej  od – 40oC do 230oC). Silikonowe formy do pieczenia nie wymagają smarowania tłuszczem. Niezwykła elastyczność silikonu sprawia, że bez problemu „wciśniemy” takie formy w każde miejsce w kuchennej szafce. Silikonowe foremki są łatwe w utrzymaniu czystości, można je również myć w zmywarce. W tych nowoczesnych i elastycznych foremkach wypiek piecze się szybciej niż w innych, więc można uznać, że są energooszczędne. Dodatkową ich zaletą jest bogactwo kształtów, które umożliwia tworzenie prawdziwych, słodkich dzieł sztuki

undefined