Zastanawiałaś się kiedyś jak duże znaczenie, dla końcowego smaku potrawy, mają przyprawy? Potrafią całkowicie odmienić charakter dań! Nudny, mdły obiad po kilku szczyptach aromatycznych ziół staje się pełen wyrazu i zaskakuje nawet najwybredniejszych gości. Ale właśnie…aby tak się stało, przyprawy muszą być aromatyczne — pamiętaj, że ich nieprawidłowe przechowywanie odbiera im tę właściwość. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, w jaki sposób trzymać przyprawy, aby niezawodnie podkreślały smaki dań!
Pojemniki na przyprawy kuchenne — dlaczego ich potrzebujesz?
Zastanawiasz się teraz, po co ci dodatkowe pojemniki na przyprawy, skoro one już mają swoje opakowania — te, w których je kupujesz? Niestety otwarte produkty wietrzeją i tracą aromat, smak, a także właściwości! Dlatego tak ważne jest trzymanie ich w zamkniętych przyprawnikach.
Zwróć również uwagę na to, że opakowania, w których kupujesz przyprawy, są bardzo niepraktyczne. Podczas gotowania często liczy się czas — trzeba szybko dodać jakiś składnik i mieszać albo kroić coś dalej. Otwarta saszetka z ziołami tego nie ułatwia — nie dość, że ciężko z niej wydobyć odpowiednią ilość produktu to odłożona w pośpiechu na blat kuchenny może przysporzyć bałaganu. A po przygotowywaniu potraw i tak jest go sporo! Przyprawniki ułatwią ci odmierzenie odpowiedniej ilości przyprawy — wysyp ją na zakrętkę albo odmierz łyżeczką. W dodatku nawet niechlujnie odłożone się nie rozsypią. Warte uwagi przyprawniki znajdziesz tu: https://nettrading.pl/przyprawniki-do-kuchni.
Pojemniki na przyprawy — szklane czy z porcelany? Które lepiej wybrać?
Najpopularniejszym materiałem, z którego wykonuje się przyprawniki, jest szkło. To tworzywo nie chłonie zapachów — po umyciu pojemnika nie rozpoznasz, jaka przyprawa była w nim wcześniej! Zakrętki przyprawników są najczęściej stalowe lub z tworzywa sztucznego, więc są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Zwróć uwagę, aby twoje akcesoria kuchenne spełniały te dwie cechy — w kuchni często nasze ręce są mokre, a nawet tłuste. Zwiększa to prawdopodobieństwo tego, że jakiś przedmiot się z nich wyślizgnie i upadnie na podłogę. Wybieraj więc przybory z takich materiałów, które nie zniszczą się po pierwszym kontakcie z podłożem!

Innym materiałem, z którego często wytwarzane są przyprawniki, jest porcelana. Wyróżnia ją odporność na uszkodzenia mechaniczne. Dzięki temu przedmioty z niej wykonane posłużą ci przez wiele lat! To tworzywo jest również uwielbiane za sam swój wygląd uznawany za bardzo elegancki (porcelanę uwielbiali nawet królowie i najbogatsze rodziny szlacheckie!).
Zarówno szkło jak i porcelana mają wiele zalet — zastanów się, który materiał lepiej odpowiada twoim potrzebom i wystrojowi kuchni. Przy wyborze pojemników na przyprawy zwróć również uwagę na ich wieczko. Powinno być szczelne, dobrym wyborem jest korek albo zakręcane zamknięcie.
Pojemniki na przyprawy — co warto do nich dokupić, aby jak najlepiej zorganizować swoją przestrzeń?
Praktycznym sposobem na przechowywanie przyprawników jest wykorzystanie półek albo stojaków do tego przeznaczonych. Nie tylko ozdobią twój blat (są dostępne w różnych kolorach), ale ułatwią ci też wybór odpowiedniej przyprawy. Wszystkie będziesz mieć w zasięgu wzroku, więc podczas gotowania łatwo sięgniesz po produkt, którego potrzebujesz! Półki i stojaki wykonuje się głównie z drewna — wytrzymałego materiału, który ociepli twoje wnętrze.
Wybierz odpowiednie przyprawniki i ciesz się intensywnymi aromatami ziół przed długi czas! Dodatkowo przyprawniki mogą dopełnić wystrój twojego wnętrza. Zdecyduj się na te, które najlepiej do niego pasują.