Przewodnik po winach musujących dla początkujących

Wina musujące to bardzo chętnie wybierany napój, który skrada kobiece serca. Czego warto dowiedzieć się o tym przyjemnym trunku często spożywanym w upalne dni i przy różnych okazjach?

Szampan a wina musujące

Nie mając za dużo doświadczenia można stwierdzić, że pomiędzy tymi dwoma rodzajami nie ma różnicy. Jest to jednak błędne przekonanie, więc warto wiedzieć co dokładnie nazwiemy szampanem, a co winem musującym. Szampan musi spełniać następujące wymagania:
 

  • Jego produkcja odbywa się w Szampanii, dobrze znanym regionie na północnym wschodzie Francji
  •  Wytwarzany jest jedynie ze szczepów pinot noir, chardonnay i pinot meunier
  •  Przeszedł proces dwukrotnej fermentacji i nie ma potrzeby nasycać go dwutlenkiem węgla.

Przystępne cenowo wina musujące

Prawdziwy szampan wysokiej jakości to ogromny wydatek, na który niewiele osób może sobie pozwolić. Cenę warunkuje zazwyczaj rodzaj gron i rocznik. Wina musujące są dużo bardziej przystępne, a ich smak zadowala niejednego konesera. Duża część z nich jest produkowana tak jak szampan – nie dodaje się dodatkowego dwutlenku węgla do zawartości. Nie obawiaj się tańszych win, gdyż większość zaskakuje jakością.

Wina musujące w kuchni

Poza wznoszeniem toastów oraz wykorzystaniem szampana jako aperitif, możemy znaleźć inne zastosowania win musujących. Jest to często wykorzystywany składnik różnych deserów i innych potraw jak np. zupa szampańska, ostrygi, kapusta po szampańsku. Według ogólnie panującej zasady, do danej potrawy winnej nalewa się oczywiście nic innego, jak kieliszek tego samego trunku.

Wybierając wino do jedzenia można przyjąć różne stanowiska. Pierwsza z opcji to połączenie smaków, które nie będą zakłócać się nawzajem i zadziałają wręcz komplementarnie. Drugie, nieco bardziej ekstrawaganckie podejście to wybór na zasadzie kontrastu. Dla osób lubiących ciekawe doznania smakowe poleca się właśnie taki test.   

Jakie wina wybierzemy, żeby stworzyć perfekcyjny duet wraz z potrawami?

  •  Mocniejsze wina musujące to odpowiedni wybór do koziego sera, owoców morza, białych mięs, a nawet sushi i tempury.
  •  Można wybrać bardziej wytrawne musujące wino, które świetnie zgra się z prosciutto, kawiorem, wędzonym łososiem i anchois.
  •  Wina młode z aromatami cytrusów poleca się jako aperitif lub kompana owoców morza. Odświeżający smak pobudza zmysły i ożywia.
  •  Wina słodkie skomponujemy z przeróżnymi deserami.

Przy eleganckich i specjalnych okazjach ważną sprawą jest odpowiednie podanie wina gościom. Jeśli chcesz wiedzieć jak odbywa się degustacja wina – poradnik kulinarny, który warto przeczytać z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości.

Kiedy wybierzemy wino musujące lub szampana?

Wina musujące to niezawodni towarzysze na każdą okazję. Piknik, elegancka kolacja, sylwester i wiele innych uroczystości bez zastanowienia możesz uświetnić właśnie tym napojem. Schłodzony trunek z delikatnymi bąbelkami pij w gorące słoneczne dni lub zimą w swym zaciszu domowym. Niezależnie od poziomu wykwintności podawanych przez Ciebie potraw, wino musujące ładnie dopełni całość. W celu osiągnięcia najlepszego rezultatu zwracaj uwagę na zasady dotyczące dobierania napoju do jedzenia. Jeśli jesteś jednak skłonny do eksperymentowania, albo masz już swojego faworyta – spróbuj nowych śmiałych połączeń. W poszukiwaniu dobrych win musujących zajrzyj pod link:https://rafa-wino.pl/156-wina-musujace.