Pomelo to największy owoc cytrusowy, znane są okazy ważące nawet 4 kilogramy. Warto ten owoc włączyć do codziennej diety, ponieważ oprócz walorów smakowych, posiada również mnóstwo walorów odżywczych. Jakie właściwości posiada pomelo? A może interesuje Cię, dlaczego pomelo jest w siatce? Na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź poniżej.
Pomelo – co to za owoc?
Pomelo uprawiane jest w Indiach, Chinach, w Tajlandii i na Malajach. Wyglądem przypomina pomarańczę, a smakiem grejpfruta. W polskich sklepach owoc pojawił się na początku XXI wieku i od razu wielu zwolenników, którzy ze względu na jego łagodniejszy posmak, wybierają pomelo w zamian czerwonych grejpfrutów.
Ponieważ pomelo należy do rodziny owoców cytrusowych, owoc bogaty jest w witaminę C. Oprócz tego znajdziemy w nim tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, witaminę A oraz minerały takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Regularne spożywanie pomelo wspomaga odporność organizmu oraz procesy przemiany materii. Wzmacnia kości, zapobiega skurczom mięśni i reguluje ciśnienie krwi. Ma wpływ na kondycję włosów oraz skóry, ma właściwości przeciwstarzeniowe. Wspomaga także walkę z nadmiarem kilogramów.
Jak jeść pomelo?
Żeby dobrać się do słodkiego miąższu pomelo, należy obrać owoc ze stosunkowo grubej skóry oraz twardych błon. Następnie przekrój pomelo na cztery mniejsze części lub po prostu na pół i wyjadaj miąższ łyżeczką bądź widelczykiem. Pomelo najlepiej smakuje jedzone na surowo, można je dodawać go do sałatek owocowych, a także tych warzywnych. Jeżeli smak pomelo wydaje Ci się zbyt gorzki, nałóż na połówkę owocu łyżeczkę ulubionych konfitur.
Dlaczego pomelo jest w siatce?
Wiele osób zastanawia się, dlaczego pomelo jest w siatce? Ponieważ owoc ma cieńszą skórkę niż pomarańcza czy grejpfrut, w ten sposób zabezpiecza się go przed obsychaniem i utrata wagi. Po przyniesieniu do domu pomelo należy pozbawić folii i siatki, w której jest sprzedawane i zostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aby owoc doszedł do siebie, zyskał aromat i słodycz