Placki ziemniaczane kwestia smaku – co należy o nich wiedzieć?

Placki ziemniaczane kwestia smaku cieszą się sporą popularności i to nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach. Placki ziemniaczane mogą być wykonane zarówno z młodych ziemniaków, jak i także z ziemniaków starszych. Placki ziemniaczane przygotowane mogą być z ziemniaków startych na oczkach grubych czy też zmielonych. Jakie są odżywcze wartości placków ziemniaczanych?

Płaskie ciasto

Placki ziemniaczane kwestia smaku to po prostu ciasto płaskie, które jest wykonane ze startych ziemniaków oraz kilku dodatków, a następnie jest smażone na tłuszczu. Pierwsze doniesienia o ziemniaczanych plackach sięgają już XVII wieku. Były one podstawą wśród wyżywienia w klasztorach polskich. Przygotowywano je tak, jak obecnie z ziemniaków tartych, mąki, jaj, jednak podawano je jedynie z pieprzem oraz solą.

W XIX wieku placki się stały tanim oraz łatwym pożywieniem do uzyskania zastępnikiem pieczywa podczas gospodarczego kryzysu. Placki ziemniaczane to po prostu danie, które powstało w czasie biedy oraz nieurodzaju. Pomimo tego, że kolebką placków jest nasz kraj, ale są one również popularne w wielu innych krajach i są to państwa zarówno na zachodzie, jak i także na wschodzie Europy.

Tradycyjne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane są przygotowywane z tartych bądź też zmielonych ziemniaków, jaj, mąki, czosnku, cebuli oraz przypraw. Placki mają owalny kształt o bardzo różnej wielkości podczas smażenia nabierają koloru złocistego. Placki ziemniaczane podaje się od razu po samym usmażeniu. Wówczas zachowują chrupkość. Można je podawać z dodatkami słodkimi oraz z dodatkami wytrawnymi. Sposób podawania oraz także same placki się różnią zależenie od kraju, w którym przygotowane są.

W Polsce placki ziemniaczane podajemy najczęściej z syropem, cukrem czy też kwaśną śmietaną. Jako dodatki się wykorzystuje gulasze warzywne, sosy mięsne oraz także sosy pieczarkowe. Placki nieco inaczej się przygotowuje w innych krajach. W Wielkiej Brytanii placki przygotowywane są z tartych ziemniaków, cebuli, jajek, mąki oraz poddaje się je formie ziemniaczanych tortów.

W Irlandii do placków dodaje się także do maślankę czy też sodę oczyszczona. Zaś czeskie plaski smażone są w tłuszczu głębokim oraz mają kształt podłużny. Jak widać co kraj to obyczaj. Każdy powinien zajadać się plackami takimi jakie najbardziej lubimy. Nikt nam nie powinien niczego narzucać. Każdy ma inne smaku oraz inne gusta. Weźmy pod pod uwagę. Można przyrządzić po prostu placki ziemniaczane, a każdy z domowników dobierze idealne dla siebie dodatki.