Pieczone jabłka i ich właściwości zdrowotne

Każdy z nas powinien jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie. Najlepiej w ciągu dnia zjeść dwa jabłka. Musimy wiedzieć, że jabłka surowe czy też pieczone jabłka posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Przekonajmy się o tym.

Medycyna naturalna

Pieczone jabłka oraz ich lecznicze właściwości znane już były około 6500 roku przed naszą erę. Dokładnie były znane w regionie pomiędzy Morzem Kaspijskim oraz Morzem Czarnym. Były one przysmakiem starożytnych Rzymian oraz Greków. Oczywiście nasi przodkowie nie byli wcale gorsi. Już w wykopaliskach Biskupina zostały znalezione ślady jabłoni, które rosną już tam około 1600 roku przed naszą erą. Obecnie odżywcze wartości oraz wartości prozdrowotne działanie polskich jabłek doceniane są w bardzo wielu krajach, ponieważ nasz kraj jest jednym z producentów głównych jabłek na całym świecie. Musimy także pamiętać, że wartość odżywcza jabłek nie jest w żadnym wypadku jednakowa. Wszystko jest zależne od odmiany, od tego czy są bardziej czy też mniej dojrzałe, nawet od ich poszczególnych wielkości.

W naturalnej medycynie gotowane czy też tarte jabłka są stosowane na biegunkę oraz na chorobę wrzodową czy też na niestrawność. Z kolei herbatka ze skórek jabłka to doskonały środek do płukania w zapalnych stanach naszej jamy ustnej oraz gardła. Zaś ocet jabłkowy domowy, codziennie wypijany w proporcjach: dwie łyżeczki octu należy wymieszać z dwoma łyżeczkami miodu oraz połową szklankę przegotowanej wody. Taka mieszanka uzupełnia potas w naszym organizmie, a do tego hamuje rozwój infekcji czy też poprawia trawienie.

Jabłka mogą zapobiegać nowotworowi jelita grubego

Dzięki samej zawartości błonnika jabłka już regulują pracę jelit, chronią jednocześnie przed zaparciami oraz innego rodzaju chorobami jelit, w tym także przed rakiem grubego jelita. Ryzyko zachorowania na tenże nowotwór zmniejszyć mogą zawarte w nich flawanoidy.

Wynika z badań, że osoby które zjadają większe ilości jabłek, są o pięćdziesiąt procent mniej narażone na wystąpienie raka grubego jelita. Jednak trzeba pamiętać o tym, aby jeść owoce te koniecznie ze skórką, ponieważ to w niej właśnie znajduje się możliwie najwięcej flawonoidów – pięć razy więcej, aniżeli w miąższu.

Zaś naukowcy z Chin odkryli, że w jabłkach zawarte zabijają do czterdziestu sześciu procent komórek nowotworu okrężnicy właśnie w badaniach in vitro. Jest to więcej niż lek stosowany w chemioterapii. Dzięki zawartości błonnika jabłka znacznie zmniejszają wchłanianie się chociażby cholesterolu, a dzięki temu zapobiegają skutecznie miażdżycy oraz do tego również chronią przed zawałem.