Patelnia granitowa – opinie

Powłoka patelni to bardzo ważna cecha. Musi być trwała, nie przywierać i być bezpieczna dla zdrowia. Jakie opinie ma patelnia granitowa? Jakie są jej zalety, a jakie wady?

Patelnia granitowa — opinie

Patelnia granitowa to najpopularniejsza patelnia kamienna stosowana w polskich domach i restauracjach. Jest niezwykle trwała i odporna na uszkodzenia, a przyrządzane w niej potrawy maja wyjątkowe walory smakowe.

Naczynie cieszy się dobrymi opiniami, zarówno wśród kucharzy amatorów, jak i profesjonalistów. Użytkownicy chwalą patelnię granitową za zdrowe smażenie, bez użycia tłuszczu. Nie wymaga ona specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych i może służyć przez wiele lat. Do tego prezentuje się okazale i znakomicie pasuje do kuchni urządzonych w klasyczny sposób. 

Patelnia granitowa ma negatywne opinie w zasadzie, tylko jeśli chodzi o estetykę. Według niektórych osób naczynie wygląda dosyć topornie i staroświecko. Wielu amatorów gotowania to nie zniechęca, ale dla innych stanowi to jednak problem. Jednak dla osób, które stawiają na tradycyjny wystrój kuchni, patelnia granitowa wkomponowuje się wspaniale.

Patelnia granitowa — zalety i wady

Patelnia granitowa jest niezwykle trwała, a wszelkie zarysowania czy odpryski są jej nieznane. Na uwagę zasługuje fakt, że do mieszania potraw można bez obawy używać metalowych akcesoriów. Zwykle wraz z jej zakupem otrzymujemy od producenta nawet kilkuletnią gwarancję.

Naczynie jest również wyposażane w powłokę non-stick, dzięki czemu smażone potrawy nie przywierają. Dlatego też używając ten rodzaj patelni, nie musimy stosować tłuszczu. To świetne rozwiązanie dla osób, którym zależy na zdrowym dietetycznym gotowaniu. Patelnie granitowe nie wpływają również na smak przyrządzanych potraw i nie emitują do nich żadnych szkodliwych substancji.

Ponadto patelnie granitowe równomiernie rozprowadzają ciepło i szybko się nagrzewają. Niektóre modele są również przystosowane do użytkowania na płytach indukcyjnych – posiadają wtedy odpowiednie oznakowanie umieszczone przez producentów najczęściej na spodzie patelni.

Niestety naczynie źle znosi wahania temperatury. Dlatego patelnię granitową lepiej przed myciem nieco ostudzić. Nie można jej tez przesadnie przegrzewać. Niektóre modele posiadają wbudowany czujnik temperatury, który pozwala nam uchronić patelnię przed przegrzaniem.

Dodaj komentarz