Papaja – jej właściwości oraz niepowtarzalny smak

Melonowiec, który jest nazywany papają, pochodzi z Ameryki Środkowej, Południowej oraz także z rejonów południowych Ameryki Północnej. Obecnie także się go uprawia w krajach znajdujących się na południu Europy. Papaja doceniana jest nie tylko z uwagi na swój cudowny smak, ale także liczne lecznicze właściwości. Zawdzięcza je głównie karotenoidom, które mogą nawet zapobiec rozwojowi raka oraz także papainie, która poprawia nam trawienie.

O papai

Papaja jest owocem, którego smak, jak i także odżywcze właściwości docenili jako pierwsi Hiszpanie. To dzięki nim tenże owoc się rozprzestrzenił z Meksyku na Amerykę Południową. W tychże częściach świta działanie lecznicze papai jest do dzisiaj wykorzystywane w naturalnej medycynie. Mowa tutaj między innymi o leczeniu wrzodów żołądka, infekcji moczowych dróg czy też kurzajek bądź też czyraków. Lecznicze właściwości papai także potwierdzają liczne badania. Wynika z nich, że owoc ten zapobiec może wielu chorobom, w tym także nowotworom.

Papaja skuteczna w walce z rakiem

Gdy słyszymy o papai od razu musimy wiedzieć, że jest to przede wszystkim niezmiernie bogate źródło likopenu. Co to takiego? Jest to barwnik czerwony owoców oraz warzyw, który pochodzi z rodziny karotenoidów. Są to przeciwutleniacze naturalne. Każdy z nas powinien wiedzieć, że sto gramów papa zawiera między 2,0 a 5,3 miligramów likopenu.

Od razu dodajmy, że likopen usuwa wolne rodniki, których sam nadmiar w organizmie doprowadza do tak zwanego oksydacyjnego stresu. Tym samym dalej może doprowadzić do wielu chorób. W tym także wyróżniamy choroby nowotworowe.

Papaja swoje lecznicze właściwości przede wszystkim zawdzięcza enzymowi o nazwie papaina oraz karotenoidom.

Wykazano także, że dosyć wysokie spożycie likopenu zmniejszyć może znacznie samo ryzyko zachorowania między innymi  na nowotwór prostaty. Z kolei naukowcy pochodzący z Japonii oraz Stanów Zjednoczonych wykazali, że papaje, ale nie owoce, a wyciągu z ich liści hamują znacznie wzrost komórek nowotworów szyjki macicy, nowotworu piersi, trzustki oraz płuc. Jednak naukowcy jeszcze nie są zgodni co do samej substancji, która zawarta jest w papai, która przejawia antynowotworowe właściwości, jednakże istnieją przepuszczenia uzasadnione, że jest to tak zwany enzym papaina.

Dla zwykłych ludzi może się to wydawać nieco skomplikowane, ale tak naprawdę warto zapamiętać skład papai i wpływ poszczególnych składników na nasze zdrowie. Jak widzimy warto wprowadzić papaje do naszego codziennego jadłospisu. Są to nie tylko przepyszne, ale także świetnie się sprawdzają w wielu działaniach leczniczych oraz zdrowotnych.