Kcal i kj – na co wskazują te oznaczenia oraz czym się różnią?

Osoby, które chcą się dobrze odżywiać zwracać powinna uwagę na skład produktów spożywanych. W ich doborze niezmiernie ważna jest wartość energetyczna. Jest ona napisana zazwyczaj z tyłu na opakowaniu. Jeśli ktoś odżywiać się chce zdrowo, to na pewno musi zwracać uwagę na kaloryczność konkretnego produktu. Jest ona podana w kcal. Wartość ta powinna być najmniejsza możliwie. Jednak obok niej jest także podana wartość kj. Cóż to oznacza? Zapoznajmy się z kcal i kj.

Zależności tych wartości

Na pewno bardzo ważną informacją jest sam fakt, że pojęcie kalorii jest używane jako jednostka błędna. Poprawie należy używać pojęcia kilokalorii. Są ona podane na opakowaniu o symbolu kcal. Jednostka kalorii – cal odnosiła się do ciepła, ale nie jest obecnie używana oraz zastąpiona została dżulem. Aby rozjaśnić troszkę nam wiedzę musimy wiedzieć, że 1 kcal to 1000 cali.

Czym jest kj?

Na pewno powinniśmy się zapoznać z takimi symbolami jak kcal i kj. Po zapoznaniu się z definicją kilokalorii, przejść możemy do kj, a więc do kilodżuli. Jeden kj to 1000 j, a zatem 1 kcal to 4,184 kj. Nie musimy praktycznie patrzeć na kj tylko na kcal, które na pewno są nam bliższe oraz także znacznie łatwiejsze do zapamiętania. To ich ilości spożywanych pilnować powinniśmy podczas diety. Obie zmienne pokazują taką samą wartość tylko w innych jednostkach. Jeśli jesteśmy właśnie na diecie, która nam pozwala spożywać 2500 kalorii dziennie, wtedy spoglądając na opakowanie będzie łatwiej liczyć nam kcal do bilansu dziennego kalorycznego.

Co dokładnie oznaczana kj?

Skrót kj oznacza po prostu kilodzule. Po co zatem umieszczać taką wartość na opakowaniu skoro opisuje w zasadzie to samo tylko w innej jednostce? Oznaczenia takiego energetycznej wartości produktu wymaga w zasadzie obowiązujące prawo. Stąd obie wartości widoczne muszą być dla konsumenta, w przeliczeniu na gramy, czy też ml konkretnego produktu.

Aby móc obliczyć energetyczną wartość produktu wykorzystuje się współczynniki odpowiednie, których określeniem się zajmuje Unia Europejska. Obie wartości obliczane są od siebie oddzielne. Podstawową jednostkę w układzie S1 jest właśnie dżul.

Dlatego też wszystkie bazy danych, które się odnoszą do odżywczych wartości wykazywane są w kilodżulach. Dlatego też musimy przeliczyć, że 1 kj to tak naprawdę 0,239 kcal.

Ta wartość jest zaokrąglana do dosłownie jednego miejsca po przecinku. Dane, które są podane w kcal oraz kj minimalnie mogą różnić się. Jednak te różnice są niewielkie i się sprowadzają do takiej samej liczby po zaokrągleniu. Wartość kj jest na pewno o wiele dokładniejsze. To właśnie niej powinniśmy się trzymać przy obliczeniu limitu dziennego kalorycznego bilansu.