Jakie są gatunki japońskiej herbaty?

Najczęściej nie zdajemy sobie sprawy jak wiele jest gatunków japońskiej zielonej herbaty. Różnią się nie tylko odmianą krzewu herbaty ale sposobami uprawy, suszenia, wreszcie przygotowania samej herbaty. Samo określenie zielona herbata nie jest używane w Azji.

Jednak to, co zazwyczaj nazywamy zieloną herbatą to herbata sencha – odmiana najpopularniejsza w Japonii. Herbata sencha to dla Japończyka napój codzienny – rano spożywana jest dla pobudzenia zamiast kawy. Serwowana jest przy każdej okazji – w biurach, sklepach i urzędach. Każdy gość witany jest czarką herbaty sencha. Uprawiana jest na terenie całej Azji, jednak najwyżej ceniona przez smakoszy jest oryginalna japońska. Z najlepszej herbaty sencha słynie wyspa Kyushu, a szczególnie prefektura Kagoshima. Próbując herbaty sencha można poznać smak prawdziwej Japonii.

Gdzie kupić w Polsce herbatę sencha?

Zieloną herbatę można już dostać praktycznie wszędzie. Jednak najczęściej są to mieszanki z Azji, które niewiele mają wspólnego z prawdziwą herbatą sencha. Tę najlepszą można znaleźć w specjalistycznym sklepie moyamatcha.com. To nie tylko typowy sklep internetowy ale strona poświęcona kulturze i historii spożywania herbaty w Japonii. Moyamatcha.com oferuje nie tylko samą herbatę najwyższej jakości ale również atrakcyjnie opakowane zestawy upominkowe i akcesoria do parzenia i serwowania herbaty. Prawdziwa herbata sencha to fantastyczny pomysł na prezent dla entuzjastów japońskiej kuchni. Na stronie moymatcha.com można również znaleźć instrukcję prawidłowego zaparzania i serwowania japońskiej herbaty.

Jak smakuje herbata sencha?

Aby w pełni cieszyć się aromatem i smakiem herbaty sencha należy prawidłowo ją zaparzyć. Nie wolno używać wrzątku, który pozbawi ją cennych właściwości. Herbatę sencha zaparza się wodą o temperaturze od 70 do 80 stopni. Optymalny czas parzenia to 2-3 minuty. Herbatę sencha można zaparzać kilka razy, smakosze twierdzą, że najlepsza pochodzi z drugiego zaparzania. Prawidłowo przygotowana sencha ma piękny, zielonkawo złoty kolor, delikatny aromat i lekko słodkawy smak. Nie stosuje się do niej cukru ani żadnych innych dodatków. Może być spożywana na gorąco, a w lecie mrożona jako wyjątkowo orzeźwiający napój. Herbata sencha jest bardzo zdrowa, jej regularnemu spożywaniu Japończycy zawdzięczają swoją legendarną długowieczność.
Oprócz tego że jest jednym z najskuteczniejszych antyoksydantów mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni twierdzą, że pomaga utrzymać pogodny nastrój i doskonały humor.