Jak ulepić misia z masy cukrowej

A cook on a rustic kitchen. The male hands with ingredients for cooking flour products or dough,,bread, muffins, pie, cake, pizza

Masy cukrowe różnych marek pozwalają obecnie tworzyć niesamowite ozdoby cukiernicze. Coraz częściej decydujemy się na pieczenie bardzo dekoracyjnych tortów i ciast w domu. Zwłaszcza dzieci oczekują kolorowych dodatków i figurek na urodzinowych tortach. Jeżeli jesteś dopiero początkującym domowym cukiernikiem, warto nauczyć się na początek czegoś stosunkowo prostego.

Misie cukrowe

Taką prostą do wykonani figurką na tort dla malucha jest misio z cukrowej masy. Jak zatem wykonać takiego misia w kilku prostych krokach? Na pewno należy zacząć od zakupu odpowiedniej masy. Może być to masa cukrowa w kolorze białym w dużym opakowaniu. Do niej dokupujemy jednocześnie barwniki spożywcze, dzięki którym nadamy naszemu misiowi wybrane kolory. Zanim przystąpimy do lepienia misia najlepiej przygotować sobie kawałki cukrowej masy w liczbie 11-12 i w różnej wielkości. Masy cukrowe można zakupić także osobno w różnych kolorach, chętnie jednak wybieramy także opcję z barwnikami. Misio może być naturalnie jednokolorowy, jednak przeważnie chcemy go jakoś urozmaicić. A zatem barwimy większość z potrzebnej masy na wybrany kolor. Kawałki masy potrzebne będą na poszczególne fragmenty misia: tułów, 4 łapy, głowa, nos, uszka, oczy, ewentualnie – dodatkowy mały placuszek z masy cukrowej na brzuszku. Ozdoby cukiernicze, w tym misie z masy cukrowej, można lepić na równe sposoby i przy różnym stopniu trudności. Zaczniemy naturalnie od misia najprostszego do wykonania. 

Najprostszy miś z cukru

Zanim powstanie nasz miś, podczas kiedy przygotowujemy jego poszczególne części składowe, warto zważyć poszczególne porcje masy na nie przeznaczone, aby symetryczne części misia, jak na przykład jego łapki, powstawały z masy o tej samej wadze. Następnie masę dzielimy, ewentualnie barwiąc jej pojedyncze, mniejsze części. Kiedy podzielona masa lekko podeschnie część z przygotowanych kawałków możemy owinąć folią, natomiast największą część bierzemy, aby ulepić z niej tułów misia. Odpowiednią mase znajdziecie na https://sugar-craft.pl/. Następnie z części masy przeznaczonej na głowę lepimy okrągłą kulkę – główkę misia. Następnie łączymy ze sobą głowę i tułów i przystępujemy do dolepiania łapek, oczu, uszek i misiowego noska. Następnie opcjonalnie robimy z masy, na przykład białej, gładki placuszek, który następnie naklejamy misiowi na brzuszek. Podobnie możemy zrobić po wewnętrznej stronie uszek, aby misio wyglądał ciekawiej. 

Ulubione ozdoby na tort

Cukrowe misie są jednymi z najbardziej lubianych przez dzieci ozdób na torty, tak samo, jak właśnie miś jest wśród nich najbardziej lubianym motywem także w innych dziedzinach. Misio to wzór kochany przez dzieci obydwojga płci, zatem nawet nie wiedząc, czy przygotowujesz właśnie tort dla chłopca, czy też dla dziewczynki – właśnie misia z cukru możesz umieścić na nim „w ciemno”. Ponadto, kiedy nauczysz się już lepienia takiego misia zapewne zaczniesz eksperymentować z innymi formami, także na torty pieczone dla dorosłych. Ozdoby cukiernicze na różnych tortach i babeczkach w twoim domu będą gościły coraz częściej.