Jagoda kamczacka właściwości – poznajmy je wszystkie

Jagoda kamczacka właściwości są już docenione w ludowej medycynie północnej Rosji, Japonii oraz Chin. W Polsce roślina ta jest jeszcze mało znana. Wszystko to jednak się zmienia, ponieważ uprawa owoców tych w naszym kraju jest coraz to częstsza. Jagoda kamczacka tak naprawdę jest prawdziwą skarbnicą antyoksydantów. Jakie działanie mają kamczackie jagody?

Najważniejsze informacje o jagodzie kamczackiej

Jagoda kamczacka jest owocem drzewa, który nosi nazwę wiciokrzew kamczacki. Jagoda kamczacka właściwości są już doceniane oraz wykorzystywane od bardzo dawna. Owoce nazywane są nawet „eliksirem życia” przez Ajnów czy też tubylczy, które zamieszkają wyspę japońską Hokkaido.

Środowiskiem naturalnym kamczackiej jagody jest Azja północna oraz Azja wschodnia. Ta roślina jest także uprawiana w rejonach chłodniejszych Europy północnej, a także w naszym kraju.

Owoce kamczackiej jagody wykorzystywane są w ludowej medycynie jako pewnego rodzaju surowiec wzmacniający, o działaniu, które obniża ciśnienie tętnicze oraz zmniejsza ryzyko zawału serca. Do tego spowalnia rozwój jaskry, zapobiega anemii czy też jest pomocny w chorobach pokarmowego układu oraz przy zakażeniach bakteryjnych.

Bogate źródło witamin

Kamczackie jagody to przede wszystkim źródło bardzo potrzebnej witaminy C. Ich zawartość w tych owocach można śmiało porównać do zawartości witaminy C w owocach czerwonych porzeczek, pomarańczy czy też kiwi. Wszystkie powyższe zostały uznane za naprawdę bogate źródła witaminy C. poza tym owoce tejże rośliny zawierają potas, wapń, fosfor, magnez, jak i także witaminy z grupy B.

Najważniejsze składniki jagody kamczackiej

Jednak za składniki najważniejsze kamczackiej jagody uważa się fenolowe związki. Mowa tutaj o kwasach fenolowych, proantocyjanidyny, flawonoidy oraz także antocyjany. Antocyjany w rzeczywistości są grupą polifenoli właśnie w owocach kamczackiej jagody. Te związku mają bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Pomagają dzięki temu zapobiegać bardzo wielu chorobom, u których podłoża leży właśnie oksydacyjny stres. Wartość ORAC, czyli zdolność pochłaniania form reaktywnych tlenu dla kamczackich jagód jest jedną z możliwie najwyższych jeśli chodzi o owoce.

Musimy przyznać, że właściwości jagody kamczackiej robią na nas ogromne wrażenie. Warto owoce te uwzględnić w naszym jadłospisie. Jakby tego było mało musimy zaznaczyć, że owoce te są bardzo smaczne. Dlatego też nie będzie z tym najmniejszego problemu. Z dostępem do tych owoców także nie ma już problemu zatem nie musimy się o nim martwić.