Indeks glikemiczny wina – co się pod nim kryje?

Wino wybiera się oczywiście ze względu na jego smak i aromat, ale odgrywają też rolę inne czynniki, jak jego kolor, pochodzenie czy szczep winorośli. Podczas gdy dla jednych najważniejsza jest cena, innych interesuje najbardziej kaloryczność. Czy jednak zastanawialiście się kiedyś nad indeksem glikemicznym wina? Czy on również powinien być brany pod uwagę

Indeks glikemiczny – co to znaczy?

Indeks glikemiczny określa stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu, zawierającego węglowodany. To rozróżnienie jest potrzebne po to, by móc rozpoznać substancje, których konsumpcja przyniesie jedynie chwilowy zastrzyk energii od takich, które będą stopniowo uwalniać mniejsze dawki glukozy do krwi, zapewniając organizmowi paliwo na dłużej. 

Wysoki wskaźnik glikemiczny może powodować nie tylko szybki nawrót głodu, ale też senność poposiłkową. Jako granicę niskiego indeksu glikemicznego przyjmuje się IG w wysokości 55. Powyżej 70 natomiast zaczynają się produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Na tego typu informację powinni zwracać uwagę zwłaszcza cukrzycy, ale też osoby na diecie czy po prostu ci, którzy dbają o zdrowie.  

Indeks glikemiczny wina – czy kolor ma znaczenie?

Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie rodzaje wina mieszczą się w kategorii produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Najlepiej wypada wino wytrawne, bo jego IG wynosi…0, ale spokojnie można też pić wino czerwone – nawet to słodkie nie przekracza IG = 30. Wino białe z kolei, w tym także szampan, znajduje się tuż poniżej granicy niskiego indeksu glikemicznego – jego IG to 50.   

Potrzebujesz niskiego indeksu glikemicznego? Czerwone wino dla Ciebie

Sprzymierzeńcem miłośników wina, którzy muszą zwracać uwagę na indeks glikemiczny, jest winorośl czerwona. Nie tylko ma najniższe IG, ale też pozytywnie wpływa na procesy trawienne i poprawia krążenie. Co więcej, warto ją zestawić z cięższymi posiłkami. Kieliszek rubinowego trunku do kolacji pomoże Ci uniknąć uczucia ociężałości.

Tym, którym leży na sercu wybór nie tylko smaczny, ale i zdrowy, polecamy MALATINSZKY Signature Cabernet Sauvignon. Produkt biodynamicznej winnicy powstał ze specjalną troską o środowisko naturalne. Złożona struktura i niebanalny bukiet dodatkowo przyciągają do tego trunku.  W nosie charakterystyczna wiśniowa owocowość, ciekawie zestawiona z cedrem i korzennymi przyprawami. W smaku natomiast wyraźnie odznaczają się śliwki i maliny. 

Więcej win do każdego rodzaju posiłku i do degustacji solo znajdziesz na Wybieramwino.pl.