Ciasto filo – gdzie kupić? Jak zrobić je samemu?

Ciasto filo to jedno z najsmaczniejszych ciast. Niestety jest to również jedno z najtrudniejszych do wykonania ciast, ponieważ prawidłowo przygotowane przypomina cienkie kartki papieru. Gdzie kupić ciasto filo? I jak zrobić je samem? Sprawdź naszą instrukcję krok po kroku.

Ciasto filo — jak przygotować samemu?

Nazwa ciasto filo pochodzi z języka greckiego — phyllophyllo pastry, gdzie phyllo oznacza liść. I rzeczywiście. Prawidłowo wykonane ciasto filo przypomina listki. Nazwa jest grecka, ale sama technika przygotowania ciasta pochodzi z Turcji. Ciasto wyrabia się z mąki, wody i odrobiny oleju.

Z ciasta filo przygotowuje się na przykład popularną baklavę. Można z niej wykonać nie tylko słodkie wypieki, ale i całą masę wytrawnych. Jak przygotować je samodzielnie w domu?

Przepis na ciasto filo

Składniki: 400 g mąki pszennej, 6 g soli, 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC, 30 ml oliwy z oliwek, skrobia ziemniaczana do podsypywania.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mikserem wymieszaj mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, wlej oliwę, nadal miksując. Miksuj 4 minuty, aż ciasto się połączy, będzie miękkie i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
  2. Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, uformuj w kulę. Kulę podziel na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformuj je w kulki. Ułóż je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryj je folią lub ręczniczkiem i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu (14 – 16ºC) na 2 godziny. Jest to niezbędne – inaczej ciasto nie wyjdzie.
  3. Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Następnie połóż dłonie pod ciasto i rozciągnij je dłońmi tak, aby nie popękało. Musi być cienkie niczym papier.
  4. Kiedy płat ciasta jest gotowy, delikatnie przykryj je wilgotnym ręcznikiem lub folią, by nie wysychał. Tym samym sposobem przygotuj kolejne płaty ciasta i układaj je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata mąką. Gdy się upiecze, będzie przypominało listki lub kartki papieru.

Ciasto filo — gdzie kupić?

Ciasto filo można kupić w marketach Tesco, Kauflandzie i Auchan. Okazjonalnie pojawia się także w Biedronce i Lidlu.

Czasami ciasto filo mylone jest z ciastem francuskim z powodu podobieństwa zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. W przeciwieństwie jednak do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność.

Jeśli nie możesz znaleźć ciasta filo na półkach sklepowych, a przygotowanie własnoręczne odpada, możesz wykorzystać ciasto francuskie jako zamiennik.