Ciasto filo to jedno z najsmaczniejszych ciast. Niestety jest to również jedno z najtrudniejszych do wykonania ciast, ponieważ prawidłowo przygotowane przypomina cienkie kartki papieru. Gdzie kupić ciasto filo? I jak zrobić je samem? Sprawdź naszą instrukcję krok po kroku.
Ciasto filo — jak przygotować samemu?
Nazwa ciasto filo pochodzi z języka greckiego — phyllophyllo pastry, gdzie phyllo oznacza liść. I rzeczywiście. Prawidłowo wykonane ciasto filo przypomina listki. Nazwa jest grecka, ale sama technika przygotowania ciasta pochodzi z Turcji. Ciasto wyrabia się z mąki, wody i odrobiny oleju.
Z ciasta filo przygotowuje się na przykład popularną baklavę. Można z niej wykonać nie tylko słodkie wypieki, ale i całą masę wytrawnych. Jak przygotować je samodzielnie w domu?
Przepis na ciasto filo
Składniki: 400 g mąki pszennej, 6 g soli, 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC, 30 ml oliwy z oliwek, skrobia ziemniaczana do podsypywania.
Przygotowanie krok po kroku:
- Mikserem wymieszaj mąkę, sól i wodę. Gdy składniki zaczną się łączyć, wlej oliwę, nadal miksując. Miksuj 4 minuty, aż ciasto się połączy, będzie miękkie i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
- Wyłóż ciasto na stolnicę oprószoną mąką ziemniaczaną, uformuj w kulę. Kulę podziel na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformuj je w kulki. Ułóż je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryj je folią lub ręczniczkiem i pozostaw w chłodnym pomieszczeniu (14 – 16ºC) na 2 godziny. Jest to niezbędne – inaczej ciasto nie wyjdzie.
- Po dwóch godzinach rozwałkuj ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Następnie połóż dłonie pod ciasto i rozciągnij je dłońmi tak, aby nie popękało. Musi być cienkie niczym papier.
- Kiedy płat ciasta jest gotowy, delikatnie przykryj je wilgotnym ręcznikiem lub folią, by nie wysychał. Tym samym sposobem przygotuj kolejne płaty ciasta i układaj je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata mąką. Gdy się upiecze, będzie przypominało listki lub kartki papieru.
Ciasto filo — gdzie kupić?
Ciasto filo można kupić w marketach Tesco, Kauflandzie i Auchan. Okazjonalnie pojawia się także w Biedronce i Lidlu.
Czasami ciasto filo mylone jest z ciastem francuskim z powodu podobieństwa zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. W przeciwieństwie jednak do ciasta francuskiego, w którym głównym tłuszczem jest masło, tu wykorzystywana jest oliwa i ciepła woda, które dają ciastu elastyczność.
Jeśli nie możesz znaleźć ciasta filo na półkach sklepowych, a przygotowanie własnoręczne odpada, możesz wykorzystać ciasto francuskie jako zamiennik.