Grzybek tybetański jest także znany jako grzybek kefirowy czy też ziarna kefirowe. Grzybek tybetański jest wykorzystywany do fermentacji mleka po to, aby uzyskać kefir tybetański. Wiele osób docenia wszelkie właściwości tego produktu. Mówi się o nim, że wspomaga idealnie działanie naszego układu odpornościowego. Ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz do tego antynowotworowe. Jednak pamiętajmy o tym, że grzybek tybetański nie jest do końca jeszcze przebadany.
Charakterystyka grzybka tybetańskiego
Grzybek tybetański jest specyficznym zbiorek naprawdę wielu współżyjących ze sobą mikroorganizmów, które zachowują się jak jeden organizm. Postać tybetańskiego grzybka to niewielkie granulki. Mają one maksymalnie dwa centymetry średnicy. Ziarenka są nieregularnego kształtu. Są lekko żółtawe oraz mają specyficzny zapach. Granulki się ze sobą łączą tworząc znacznie większe formy, które przypominają różyczki kalafiora. Możemy powiedzieć o grzybku tybetańskim, że jest specyficznym zespołem bakterii oraz znacznie się różni od innych ziarenek kefirowych. Ponad połowę jego składu to bakterie kwasu mlekowego. Grzybek tybetański składa się głównie z drożdży oraz bakterii kwasu octowego.
Właściwości grzybka tybetańskiego
Grzybek tybetański to baza do stworzenia tybetańskiego kefiru. Tenże produkt jest coraz to bardziej doceniany w naszym kraju. Jednak należy pamiętać o tym, że nie do końca wszelkie właściwości tego produktu są znane. Cały czas prowadzi się badania, które mają na celu określenie, jaki on ma wpływ na nasz organizm. Gdy bierzemy pod uwagę przeprowadzone do tejże pory obserwacje wysunąć można wniosek, że zaleta tybetańskiego grzybka to głównie niesamowicie korzystny wpływ na odpornościowy układ. Wykazuje na pewno antybakteryjne właściwości oraz właściwości antygrzybiczne. Uważa się nawet, że może mieć również antynowotworowe działanie.
Niepożądane działania
Zanim skorzystamy z grzybka tybetańskiego warto się zapoznać z jego działaniami potencjalnymi szkodliwymi. Wiele osób ma spore obawy przed tybetańskim grzybkiem i uważa się, że tybetański kefir to bezpieczny napój. Jednak co po niektóre osoby wykazywać mogą znacznie zwiększoną wrażliwość na tenże produkt. Dlatego też w sytuacji, gdy po spożyciu kefiru przygotowanego z tybetańskich grzybków wystąpią dolegliwości niepożądane, powinniśmy przerwać jego zażywanie oraz obowiązkowo skonsultować się ze swoim lekarzem. Jest to niezmiernie ważne. Pamiętajmy o tym doskonale. Nie podejmujmy się samodzielnej diagnozy.