Co warto suplementować na łuszczycę?

Łuszczyca jest przewlekłą zapalną chorobą skóry, zaliczaną do zaburzeń autoimmunologicznych. Charakteryzuje się ona takimi objawami jak czerwone, zgrubiałe i łuszczące się blaszki. Częstość występowania tej choroby na świecie różni się w zależności od położenia geograficznego. W Polsce choruje około miliona osób, które wymagają leczenia z powodu występujących objawów. Ważną rolę w zapobieganiu i leczeniu tej choroby odgrywa odpowiednia dieta, stanowiąca uzupełnienie terapii farmakologicznej.

Najważniejsze składniki w walce z łuszczycą

Polifenole są silnymi przeciwutleniaczami. Pomagają zmniejszyć stan zapalny, poprawiają krążenie, a nawet mogą chronić przed rakiem. Aby dostarczyć wystarczającej ilości polifenoli w diecie, należy jeść różne kolorowe owoce i warzywa, pełne ziarna i nasiona, surowe orzechy i zieloną herbatę. Najgodziwszymi źródłami polifenoli jest ekstrakt z pestek winogron, zielona herbata czy też oliwa z oliwek. Witamina E jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga zwiększyć odporność organizmu poprzez neutralizowanie szkodliwych wolnych rodników (oksydantów).

Jednym ze sposobów na zwiększenie codziennej podaży antyoksydantów jest spożywanie różnych produktów pełnoziarnistych, warzyw i świeżych owoców. Warto korzystać z suplementów diety z tymi składnikami i wypróbować preparaty Dr Michaels. Jeśli cierpisz na łuszczycę, a zwłaszcza jeśli jest ona ciężka, ważne jest, abyś stosował zdrową dietę, ponieważ Twój organizm potrzebuje wszystkich składników odżywczych, które może uzyskać z pożywienia, aby się leczyć i pozostać zdrowym. Właściwe odżywianie pomoże: ograniczyć zaostrzenia choroby; poprawić wygląd skóry; złagodzić uczucie swędzenia i pieczenia; wzmocnić system odpornościowy; wspomóc gojenie się uszkodzonej tkanki skórnej.

Łuszczyca i odchudzanie

Więcej osób z łuszczycą niż w zdrowej populacji ma nadwagę i jest otyłych. Dzieje się tak, albowiem dermatoza znacząco wpływa na samopoczucie pacjenta i może prowadzić do istotnej dla niego zmiany nawyków żywieniowych. Nie należy też przesadzać z dietą, ale za to wprowadzać umiarkowane zmiany, np. zastąpić smażone potrawy gotowanymi na parze albo też ograniczyć spożycie substancji słodkich. Rozwój łuszczycy jest związany z dysbiozą jelitową, która powoduje wzrost liczby prozapalnych limfocytów T produkujących interferon alfa i spadek liczby limfocytów T pomocniczych produkujących interferon gamma. Wprowadzenie diety bogatej w niezbędne kwasy tłuszczowe może znacznie obniżyć te poziomy: kwasy omega 3 i 6, kwas gamma linolowy (GLA) i kwas arachidonowy (AA). Pomagają one zregenerować barierę ochronną skóry, standaryzują produkcję ceramidów, minimalizują stres oksydacyjny i procesy zapalne.

Witamina D

Witamina D jest silnym obrońcą organizmu. Ma działanie przeciwzapalne i immunoregulacyjne, ale także przyczynia się do uwapnienia i wzmocnienia kości. Witamina D chroni przed infekcjami i wzmacnia odporność układu odpornościowego na komórki nowotworowe. Jej niedobór powoduje krzywicę u dzieci i osteomalację u dorosłych, ale może być także przyczyną łuszczycy: nie jest jeszcze jasne, w jakim stopniu witamina D przyczynia się do jej rozwoju, ale badania wykazały, że jej suplementacja pomaga złagodzić przebieg choroby. Aby uzupełnić niedobory tej witaminy, należy spożywać tłuste ryby morskie, suplementy diety zawierające witaminę D lub poddawać się naświetlaniu promieniami UV w specjalnych lampach.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.febumed.com.pl/