Pomimo faktu, że zaleca się spożywanie, jak najbardziej zróżnicowanych posiłków, niektóre osoby zmuszone są ograniczenie pewnych grupy produktów. Pozwoli im to uniknąć przykrych objawów takich jak uczulenie, swędzenie, problemy gastryczne, a nawet problemy z oddychaniem czy wstrząs anafilaktyczny. Niektóre z alergii pokarmowych przechodzą wraz z wiekiem. Jakie są najpowszechniejsze alergie pokarmowe? Czy warto wprowadzić specjalny jadłospis w celu walki z problemem?
Rodzaje alergii pokarmowych
- Alergia na mleko — dotyczy ona przede wszystkim uczulenia na mleko krowie. Często występuje ona u najmłodszych i przechodzą wraz z wiekiem. Objawy alergii występują przede wszystkim przez spożycie pokarmu zawierającego β-laktoglobulina. Do najbardziej typowych objawów należą komplikacje związane z funkcjonowaniem układu pokarmowego, objawy skórne, do których można zaliczyć m.in. swędzenie oraz zaczerwienienie.
- Alergia na produkty zawierające gluten — to ze względu na większą świadomość w zakresie występowania tej alergii wrasta popularność diety bezglutenowej. Może być ona również mylona ze zwykłą nietolerancją pokarmową, której objawy są znacznie mniej groźne. Do najczęściej wymienianych objawów można zaliczyć wystąpienie uczulenia, obniżenie poziomu alergii czy wzdęcia.
- Alergia na jajka — główną przyczyną wystąpienia problemu jest obecność w jajkach alergizującego białka owomukoidu. Głównymi objawami są suchość skóry, rumień, chrypka, kaszel oraz typowe dla wszystkich rodzajów alergii pokarmowych objawy, takie jak: kolka, wzdęcia czy wymioty. Najsilniejsze objawy występują zazwyczaj u małych dzieci. W przypadku dorosłych, u których utrzymuje się alergia często prawidłowa obróbka termiczna, powinna ograniczyć problem do minimum.
- Alergia na orzechy — o ile w przypadku wcześniej wymienionych rodzajów alergii występowanie ich u osób dorosłych było stosunkowo rzadkie, w tym wypadku alergia pokarmowa utrzymuje się przez całe życie. Główną przyczyną wystąpienia intensywnych objawów jest zawartość białka w orzechach. W przypadku tej alergii należy szczególnie unikać uczulającego pokarmu, ponieważ jego spożycie związane jest ze szczególnie wysokim ryzykiem wystąpienia bardzo silnych objawów, do których można zaliczyć opuchliznę przełyku powodującą problemy z oddychaniem, a nawet wstrząs anafilaktyczny.
Dieta na alergie pokarmowe
Oferta cateringów dietetycznych obecnie umożliwia dostarczenie klientów dań całkowicie dostosowanych do potrzeb. Jedną z oferowanych diet jest dieta z wykluczeniem produktów zawierających laktozę. Jadłospis zawierające takie posiłki można nabyć m.in. na stronie burakdieta.pl. Najpopularniejszy jest catering dietetyczny Lublin, Olsztyn, Warszawa oraz Wrocław. Dieta, którą powinny stosować osoby z alergią pokarmową to przede wszystkim diety eliminacyjne. Można bez problemu skomponować samodzielnie posiłki w taki sposób, by wyłączyć wywołujące alergiczne objawy składniki. W obecnych czasach można znaleźć całą masę zamienników dzięki, którym można spożywać diety hipoalergiczne, które są zróżnicowane i charakteryzują się wysokim poziomem walorów smakowych. Na rynku obecnie dostępna jest zróżnicowana oferta mlek roślinnych, które są przez konsumentów cenione ze względu na dobry skład oraz pyszny smak. W sprzedaży są m.in. mąka stworzona z owsa, migdałów, soi oraz kokosa. W supermarketach, jak również lokalnych sklepach można znaleźć całą masę wyrobów zawierających mąkę orkiszową, kukurydzianą, gryczaną czy kokosową. To rozwiązanie zarówno zdrowsze, jak i całkowicie bezpieczne dla osób posiadającą alergię na gluten. Doskonałym zamiennikiem jaj jest dodanie do tofu czarnej soli, a masło z orzeszków ziemnych można zastąpić tym z orzechów nerkowca.